Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké školy chtějí chránit migranty. Neví ale jak

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Několik univerzit ve Spojených státech zvažuje, že z obav před očekávaným tvrdým postupem budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa proti nelegálním přistěhovalcům prohlásí své kampusy za azylová místa. Chtějí tak chránit své studenty, kteří v zemi pobývají ilegálně, uvedla televize Fox News.

Chránit studenty se rozhodla i Pensylvánská univerzita (Penn), která je Trumpovou alma mater. Ta opakovaně prohlásila, že neumožní federálním agentům bez soudního příkazu odvést žádného svého studenta, který v USA pobývá v rozporu s imigračními zákony.

"Říkáme to zcela jasně. Nehodláme měnit náš postoj ke studentům Pennu bez dokladů a učiníme vše, co je v našich silách, abychom zajistili jejich zdejší bezpečí a úspěch," oznámila univerzita v prohlášení.

Školské úřady v Novém Mexiku, kde žije početná menšina Latinoameričanů, zvažují možnosti, jak chránit studenty z řad nelegálních přistěhovalců po dobu jejich vzdělávání.

Podobné výzvy se objevily i v Kalifornii, Georgii, Illinois, Minnesotě či Texasu. Na univerzity se s takovou žádostí obracejí samotní studenti i lidé, kteří na nich promovali. Na Illinoiské univerzitě v Chicagu se k takové petiční akci přidali ke studentům i profesoři, dosud se jim podařilo nashromáždit přes 1700 podpisů.

Trump, který v kampani mimo jiné sliboval postavit na hranici s Mexikem zeď a donutit Mexiko, aby tuto stavbu celou zaplatilo, se zavázal vyhostit ze země miliony přistěhovalců bez dokladů. Později upřesnil, že se v první řadě chce zaměřit na deportace kriminálníků z řad migrantů, které odhaduje na dva až tři miliony.

Témata:  Donald Trump univerzity USA uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy