Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozdělování potravin ve východním Mosulu doprovázel obrovský chaos

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Do východní části iráckého Mosulu dorazily nákladní automobily s vodou a potravinami. Krátce na to vypukl chaos, když se stovky lidí vrhly na zásoby.

Informovala o tom agentura AP. Kamiony s pomocí vyslala irácká vláda, reagovala tak na žádost humanitárních organizací, které se obávaly, že místním obyvatelům hrozí nedostatek pitné vody a jídla.

"Nepanuje tady žádná spravedlnost," řekl abú Ahmad, který se z bezpečnostních důvodů bál zveřejnil celé jméno. "Někteří lidé si vzali množství tašek s jídlem, jiní nedostali nic," dodal.

I když měly nákladní automobily na sobě označení, že rozvážejí pomoc jménem místní vlády, u rozdělování pomoci údajně nebyl žádný z vládních úředníků či jiný bezpečnostní představitel. Muži, ženy i děti tak ihned začaly bojovat o pytle s moukou a krabice s jablky, popsala AP.

"Jsme zoufalí, to je poprvé, co vidím automobil s pomocí," uvedl abú Ahmad. Potraviny a voda, které si místní obyvatelé nashromáždili před začátkem ofenzivy, podle něj již došly.

V jednu chvíli muselo několik iráckých vojáků dokonce vystřelit do vzduchu ve snaze uvolnit místo v ulici, kterou projížděly sanitky se zraněnými z nedaleké bojové fronty. "Naše životy byly naprosto normální, jen jsme chodili do práce a na konci dne jsme se vraceli domů. Současná situace z nás udělal naprosto necivilizované lidi," uvedl jeden z mladíků, který boj o jídlo pozoroval.

Témata:  Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy