Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko v boji proti islámu: Muslimové se bouří

islám
islám
Foto: Pixabay

Bratislava – Jak jsme vás již informovali, slovenský parlament ve středu 30.11. schválil zákon zvyšující minimální počet podpisů členů náboženské obce potřebných pro její registraci z 20 na 50 tisíc. Poslanci vládní Slovenské národní strany (SNS) předkládající novelu argumentovali zabráněním zakládání spekulativních církví. Jak ale poukazují slovenští muslimové, žádný takový pokus však ohlášen nebyl a už předcházející norma byla v tomto ohledu obzvláště přísná, zejména ve srovnání s okolními zeměmi. Slovenská islámská obec proto poslala politikům jasný vzkaz.

Islámská nadace na Slovensku připomíná, že jeden z předkladatelů zákona a šéf SNS Andrej Danko už v lednu 2015 prozradil pravý důvod změny legislativy. „Už tehdy uvedl, že v případě členství SNS ve vládě zvýší počet podpisů na registraci na 50 tisíc, aby zabránil registraci islámu," připomíná nadace v prohlášení, které zveřejnil server islamonline.sk.

Zástupci muslimů ve vyjádření také poukazují na to, že islámu se týkala prakticky celá rozprava v Národní radě před přijetím této novely. „Místy připomínala rétoriku v tomto regionu běžnou naposledy v 30. letech minulého století. Je velmi zvláštní, že přestože předseda Národní rady jen nedávno projevil tak obdivuhodnou citlivost vůči hanobení jiné náboženské menšiny v parlamentu, když se tehdy ve stejném parlamentu hovořilo o islámu jako o 'satanské-pedofilních náboženství' a muslimové se nazývali 'lůzou', nestálo mu to za jediné slovo kritiky," rýpnula si slovenská islámská nadace.

„Islám není spekulativní církev, ale počtem vyznavačů druhé největší náboženství na světě. Pokud by bylo záměrem novely zabránit spekulacím, je namístě otázka, zda by předkladatelé neměli v tomto případě udělit výjimku," připomínají zástupci muslimů žijící na Slovensku.

Pravdivé podle nich není ani tvrzení, že nemožnost registrace nijak neomezuje právo na vyjadřování svého náboženského přesvědčení. „Předkladatelé argumentují finančními příspěvky, tyto se však odvíjejí od počtu vyznavačů, takže zejména v případě menších náboženských komunit jsou zanedbatelné. Registrací je však podmíněno například právo na výkon úředně uznaných církevních sňatků, právo na pohřbívání zesnulých v souladu s jejich náboženskými zvyklostmi, právo na poskytování duchovní podpory věřícím v nápravně zařízeních a podobně. Z těchto důvodů již dosavadní právní úpravu opakovaně označovalo za diskriminační řadu domácích a zahraničních organizací včetně Evropské komise proti rasismu a intoleranci (ECRI)," uvádí muslimové.

Islámská nadace se netají tím, že s přijetím zákona nesouhlasí. „Přijatý návrh navazuje na opakované výroky některých členů vlády pomlouvačné dobře integrovanou muslimskou komunitu na Slovensku. Mrzí nás, že naši političtí představitelé si neuvědomují, že svými činy nejen ohrožují bezpečnost Slovenské muslimů, ale vracejí Slovensko zpět do temného období honu na náboženství a občanská práva, o kterém jsme si mysleli, že je dávno za námi," uvedli muslimové v prohlášení.

Témata:  Slovensko Islám muslimové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy