Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet obětí požáru v Oaklandu roste, příčina stále není známa

požár
požár
Foto: Pixabay

San Francisco - Počet obětí sobotního požáru na hudební party v kalifornském Oaklandu stále roste. Úřad šerifa nově oznámil 33 mrtvých, ani toto číslo však nemusí být konečné. Původní bilance byla 30. Příčina požáru stále není známa.

Úřady nevědí přesně, kolik lidí se hudební party v noci na sobotu zúčastnilo, podle náčelnice místních hasičů jich byla asi padesátka až stovka. Podle policejního seržanta Raye Kellyho některé oběti pocházely za zahraničí, z Evropy a Asie. Země původu neupřesnil.

Americká média dosud zveřejnila identitu přibližně desítky obětí pocházejících z USA, z nichž většina byla ve věku kolem 30 let. Jednomu z mrtvých však bylo podle policie 17 let. Trojice studentů místní umělecké střední školy, kteří byli na party, postrádala svého sedmnáctiletého spolužáka, jemuž se zřejmě nepovedlo před ohněm uniknout.

Hasiči uvedli, že prioritou je vyproštění těl, které může trvat ještě nejméně po celý dnešní den. Kvůli identifikaci těl úřady požádaly pozůstalé, aby jim poskytli zubní kartáčky či hřebeny obětí.

Obavy úřadů z dalšího výrazného navýšení počtu obětí vycházejí z nejen vysokého počtu pohřešovaných, kterých je podle různých zdrojů přes dvě desítky, ale také ze stále ještě neúplného prohledání trosek. Podle policie patrně zahynuli všichni lidé, kterým se nepovedlo z budovy uniknout v prvních okamžicích po vzniku požáru.

Hasičům se již podařilo proniknout hlouběji do budovy, kde očekávají další oběti. Vyprošťovací práce jsou mimořádně složité, neboť do druhého patra se zřítila střecha. Požár navíc porušil statiku stavby.

O budovu se již několik týdnů zajímaly úřady, neboť měly podezření, že zde nelegálně žilo až několik desítek osob. Jedna z bývalých nelegálních nájemnic budovy Shelley Macková televizi ABC řekla, že uvnitř byla často zima a lidé se někdy byli nuceni "napíchnout" na přívod elektřiny ze sousedních staveb a vznikaly rizikové situace.

Témata:  USA neštěstí požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy