Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a Rusko budou jednat o situaci v Sýrii. Lavrov doufá, že dojde k dohodě

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Moskva - V úterý večer, nebo ve středu ráno se v Ženevě uskuteční další americko-ruské jednání o situaci v Sýrii. Šéf ruské diplomacie doufá, že se Moskvě a Washingtonu podaří dospět k dohodě.

Podle Ruska je třeba dohodnout se na stažení zbývajících povstalců z východní části města. Ti, kteří to odmítnou, musejí podle Lavrova počítat s tím, že se s nimi naloží, jako by byli teroristé.

Rada bezpečnosti OSN má dnes hlasovat o návrhu rezoluce, která požaduje pro Halab sedmidenní příměří. Lavrov řekl, že tato rezoluce bude kontraproduktivní, protože povstaleckým skupinám umožní přeskupit se.

Lavrov návrh rezoluce označil za "provokaci, která má zmařit rusko-americké úsilí". Text navrhující nejméně sedmidenní klid zbraní navrhly Egypt, Nový Zéland a Španělsko.

"Máme všechny důvody domnívat se, že konzultace odborníků z USA a Ruska situaci ve východní Halabu vyřeší," řekl ministr.

Témata:  Sergej Lavrov USA ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy