Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poražená prezidentská kandidátka Steinová se odvolala kvůli přepočtu hlasů

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

New York – Neúspěšná americká prezidentská kandidátka Jill Steinová, která kandidovala za Stranu zelených, dnes podala odvolání k federálnímu soudu v kauze kolem přepočtu hlasů z nedávných prezidentských voleb. Odvolání se týká přepočtu ve státě Pensylvánie.

Soud nižší instance v tomto státě minulý týden nařídil, aby byla do dnešního odpoledne složena kauce milion dolarů, což nemohla Steinová splnit, uvádí agentura Reuters.

Steinová a její právní zástupce o víkendu kritizovali rozhodnutí oblastního soudu v Pensylvánii, který nařídil milionovou kauci. „Žadatelé jsou řadoví občané, kteří disponují běžnými finančními prostředky. Nemohou si dovolit složit kauci jeden milion dolarů, jak požaduje do pondělních 17:00 místního času soud," uvedl právní zástupce Steinové a jejích stoupenců.

K vysoké kauci se vyhádřila i sama uchazečka o Bílý dům.„Je to zvláštní, že musíme překonávat takové byrokratické překážky a shromažďovat miliony dolarů, abychom mohli věřit volebním výsledkům," napsala o víkendu na svém twitterovém účtu Steinová.

Kandidátka zelených požádala o přepočet hlasů ve třech státech - Michiganu, Pensylvánii a Wisconsinu. Ve všech jen těsně vyhrál republikán Donald Trump před demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou. Steinová se domnívá, že mohlo být hlasování zmanipulované. Pro zvrácení celostátního výsledku voleb, v nichž zvítězil Trump, by ale muselo přepočítávání ukázat, že ve všech třech zmíněných státech vyhrála Clintonová.

Ve státě Wisconsin přepočítávání výsledků voleb začalo již minulý týden, v Michiganu má začít dnes v 18:00 SEČ a skončit by mělo do 13. prosince.

V rámci celých Spojených států získal Trump 306 z 538 takzvaných volitelů, Clintonová jich získala 232. K vítězství bylo potřeba 270 volitelů. V absolutních číslech ale Clintonová v celé zemi získala větší počet hlasů než její soupeř. Sbor volitelů, jehož hlasování kopíruje výsledky listopadových prezidentských voleb v jednotlivých amerických státech, má nového prezidenta potvrdit 19. prosince.

Témata:  USA volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy