reklama

„Srdečně a s velkou osobní radostí gratuluji A. Van der Bellenovi k vítězství v prezidentských volbách a těším se na dobrou sousedskou spolupráci!" uvedl Sobotka v neděli na Twitteru.

Dnes před novináři řekl, že je rád, že v Rakousku neuspěl kandidát Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer. „Byl zvolen prezident, který má jasnou proevropskou orientaci. Pokud by stále více uspěli nacionalisté a populisté tohoto střihu, který jsme viděli v Rakousku, znamenalo by to čím dál tím větší problémy pro sousedské vztahy a praktické fungování EU," myslí si šéf vlády.

Naopak zvolení Van der Bellena je podle něj dobrou zprávou. „Pro vztahy mezi ČR a Rakouskem, vztahy ve střední Evropě i pro fungování EU. Takže já se dívám na výsledek rakouských voleb s optimismem a jistou nadějí, že by to v těch dnešních složitých dobách mohlo přispět k tomu, abychom tady v regionu fungovali dobře," uvedl Sobotka.

Šéf rezortu obrany Martin Stropnický (ANO) dodal, že v případě Rakouska mohla zafungovat snaha voličů kompenzovat výsledky jiných voleb, v tomto případě v mezinárodním měřítku. „Mohl pomoct fakt brexitu či výsledků (prezidentských) voleb ve Spojených státech," uvedl. Pro směřování Evropy a Česka volby dopadly dobře, myslí si.

Sobotka také komentoval konec italského premiéra Mattea Renziho, který označil za tamní vnitropolitickou záležitost, z které by se neměla stát celoevropská. Renzi po porážce v nedělním referendu o reformě ústavy v noci na dnešek oznámil, že podá demisi.

Podle Sobotky tento výsledek nikoho netěší. „Ale je dobré si uvědomit, že to bylo o vnitropolitických otázkách Itálie, není to problém, který by se týkal celé EU. A především bychom teď z toho problém celé EU neměli udělat," řekl.

Evropa má podle Sobotky dost vážných témat, kolem kterých se musí sjednocovat. „Takže já bych chtěl varovat před šířením paniky, vytvářením pocitu, že přijde další evropská krize," dodal.