Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mučení a vraždy civilistů? Zvykáme si, tvrdí lidé

Červený kříž
Červený kříž
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ženeva - Mučení zajatců a týrání vězňů. Ačkoliv jsou tyto praktiky zakázány, stále více lidí je považuje za běžnou součást války. Ukázal to průzkum Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Stále více lidí na celém světě považuje mučení zajatců a útoky na civilisty za běžnou součást války. Vyplývá to ze studie Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC) provedené na vzorku 17 tisíc respondentů.

Mezinárodní právní normy a úmluvy mučení zajatců zakazují. Přesto je 36 procent respondentů přesvědčeno, že jde o přijatelný způsob získávání užitečných informací. Zajímavé je, že v roce 1999 se k tomuto názoru klonilo pouze 28 procent dotázaných.

"Jsou to znepokojující trendy. Pravidla pro vedení války stanovují jisté hranice. Války bez hranic jsou válkami bez konce," uvedl k výsledkům průzkumu předseda MVČK Peter Maurer.

Vypovídající je také demografické rozložení respondentů. Největší podporu má mučení válečných zajatců v Nigérii, a to až 70 procent respondentů. V Izraeli schvaluje tyto praktiky 50 procent ldií a ve Spojené státy 46 procent dotázaných.

Podobně alarmující situace je v případě útoků na civilisty. 34 procent respondentů se domnívá, že jsou běžnou součástí vedení války, zatímco v průzkumu v roce 1999 to bylo pouze 30 procent dotázaných.

Témata:  mučení vězňů týrání Červený kříž

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy