reklama

McCain se jako pilot účastnil ničivé vietnamské války a do tamního vězení se dostal po svém sestřelení v říjnu 1967. Jak popsal ve své vzpomínkové knize Faith of My Fathers (Víra mých otců) více než pět let tu byl i mučen, například několikahodinovým zavěšováním na lana.

V lednovém rozhovoru Tran Trong Duyet vyprávěl o společných rozhovorech o válce, během nichž McCain nebyl ochoten přiznat, že bombardování Vietnamu Američany byl zločin a že podpora tehdejšího saigonského režimu na jihu země byla chybou.

Ředitel nechvalně známé věznice přezdívané "hanojský Hilton" zase zamlčel jakoukoli zmínku o utrpení, kterému byl válečný vězeň podle svých tvrzení v jeho káznici vystavován.

Tran Trong Duyet nicméně přiznal, že bylo těžké přimět zaměstnance káznice, kteří ve válce často přišli o své blízké, aby "odložili svou nenávist" a fyzicky na vězně neútočili. Lituje, že se jeho bývalý vězeň nestal prezidentem USA.

McCain v roce 2008 prohrál s demokratem Barackem Obamou. Obama zvítězil ve 28 amerických státech a v hlavním městě Washingtonu, a získal celkem 365 volitelů. McCain vyhrál v 22 státech, kde získal 173 volitelů. Ústředním motivem závěru prezidentské kampaně se stala finanční krize a voliči považovali Obamu v ekonomice za poněkud kompetentnějšího. O funkci prezidenta usiloval McCain již v roce 2000, tehdy ale získal republikánskou nominaci pozdější vítěz voleb, George Bush mladší.

McCain byl republikánským senátorem za stát Arizona nepřetržitě od roku 1987, v roce 2016 obhájil svůj poslední, šestý mandát. Mezi republikány měl pověst spíše umírněného straníka a v zahraniční politice byl označován za republikánského jestřába. Patřil k tvrdým odpůrcem krutých výslechových metod, byl ale důrazným stoupencem americké invaze do Iráku v roce 2003.

McCain byl častým kritikem amerického prezidenta Donalda Trumpa. Mimo jiné patřil ke třem republikánským zákonodárcům, kteří v Senátu loni odmítli hlasovat pro Trumpův návrh na zrušení zdravotní reformy Obamacare. Letos v květnu vydal svoje memoáry s názvem The Restless Wave (Neklidná vlna) a v knize podrobil Trumpa ostré kritice. Ten podle McCaina nehájí americké hodnoty, jelikož chválí tyrany, očerňuje tisk, ignoruje lidská práva a ponižuje uprchlíky. 

McCain byl v 31 letech jako pilot nasazen do Vietnamu, v roce 1967 ho sestřelili nad Hanojí. Poté, co se katapultoval, zlomil si obě ruce a nohu, a málem se utopil. Ihned po zajetí mu začalo pět a půl roku dlouhé peklo. Byl mučen, z čehož měl trvalé následky (nemohl zvednout ruce nad hlavu). Na samotce se pokusil o sebevraždu. 

Nakonec byl McCain přinucen podepsat protiamerické přiznání. Aby naznačil, že bylo vynucené, použil komunistický jazyk a nespisovná slova. "Každý člověk má svůj bod zlomu. Tam jsem poznal ten svůj," napsal ve svých pamětech. Po návratu do USA v roce 1973 se léčil a dostal několik vysokých vojenských vyznamenání. 

McCain absolvoval námořní akademii v Annapolisu (1958). Vzorným studentem ale zrovna nebyl, známkově patřil k nejhorším a ani kázeňsky nevynikal. Větší zájem v něm tehdy vzbuzovaly ženy, alkohol či box.