Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S Johnem McCainem (†81) se přišly v Arizoně rozloučit tisíce lidí, ve frontě kolabovali

USA
USA
Foto: Pixabay

Phnoenix - Hold k rakvi senátora Johna McCaina, která byla vystavena v arizonském Kapitolu, přišlo ve středu dát přes 7500 lidí. Lidé stáli celé hodiny ve frontě. Dva museli být kvůli horku převezeni do nemocnice a několik dalších bylo ošetřeno na místě.

Veřejnost se mohla přijít rozloučit s jedním z nejrespektovanějších amerických zákonodárců a válečným hrdinou od středečního odpoledne.

Poté se v Kapitolu v Arizoně odehrál soukromý obřad, při němž McCainovi blízcí neskrývali emoce. Vdova po senátorovi Cindy McCainová přiložila k rakvi hlavu a políbila ji, dcera Meghan slyšitelně vzlykala.

Dnes vstupují pietní akce do druhého dne. Po bohoslužbě v baptistickém kostele a vojenských poctách se rakev v tělem vydá na cestu do Washingtonu, kde bude vystavena v Kapitolu. Odtud se v sobotu v procesí přesune do washingtonské katedrály. Na ceremonii zde mají promluvit bývalí prezidenti George Bush mladší a Barack Obama. 

Soukromý pohřeb se uskuteční v neděli na hřbitově v Annapolisu ve státě Maryland. Na své přání bude McCain pohřben vedle svého spolužáka z námořní akademie Chucka Larsona.

Témata:  John McCain USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy