Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko zaplavily miliony migrantů. Chodí za prací

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Do Ruska ve druhé polovině letošního roku opět přijíždět v masovém počtu migranti. V posledních dvou letech přitom kvůli hospodářské krizi Rusko spíše opouštěli.

Statistické údaje naznačují, že cizinci si na ekonomickou situaci v Rusku již zvykli, uvedla zpravodajská stanice BBC s odvoláním na zprávu Ruské akademie národního hospodářství a státní služby.

V Rusku se podle ní ke konci září nalézalo 10,4 milionu cizinců, kteří se převážně věnovali sezónním pracím. Přinejmenším část z nich by ke konci roku měla zemi opustit. Většina gastarbeiterů - 8,8 milionu - pochází z postsovětských republik, hlavně z Ukrajiny, Uzbekistánu a Tádžikistánu.

Vzrostl také příliv pracovníků ze zemí z Euroasijské hospodářské unie, kteří kvůli zaměstnání v Rusku nepotřebují úřední povolení, ani nemusí hradit poplatky. Stoupl zejména počet Kyrgyzů.

Naopak počet pracovníků z Evropy a Spojených států v Rusku se oproti roku 2014 snížil o 80 procent.

Témata:  Rusko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy