Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát brání Mosul. Irácké armádě způsobil těžké ztráty

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Radikálové z Islámského státu (IS) odpovídají na postup irácké armády jižním Mosulem protiútokem. Podle zdroje z irácké armády útoky radikálů způsobily vojsku těžké ztráty, uvedla agentura AP.

Armáda v úterý ohlásila, že její obrněná divize, která postupuje Mosulem z jihu, se dostala do blízkosti řeky Tigris, protékající středem města.

Vojsko v úterý obsadilo nemocnici ve čtvrti Vahda na jihovýchodě Mosulu. Dnes ráno tam bylo vidět konvoje iráckých speciálních jednotek a obrněné divize.

Ze zprávy AP není rozsah ztrát jasný. Americký plukovník John Dorrian protiofenzívu IS označil za "reakci nepřítele na nový postup vojska".

Boje o Mosul začaly v říjnu a IS klade vojákům i jejich spojencům odpor od počátku. Nasadil do bojů sebevrahy i odstřelovače a používá miny a civilisty jako živé štíty.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy