reklama

V úvahu podle něj stále připadá bývalý republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney. Jména některých jiných lidí svého týmu chce prezident oznámit ještě dnes.

Romney se v úvahách médií o osobě budoucího šéfa americké diplomacie objevuje už několik týdnů, k nominaci se ale Trump stále neodhodlal. Dalším možným kandidátem je podle amerických novinářů bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani.

Trump v této souvislosti prohlásil, že o názor na obsazení vládních postů požádal dosluhujícího prezidenta Baracka Obamu. Jeho doporučení prý bere velmi vážně a "jako člověka" má Obamu rád.

V úvahách a budoucím ministru zahraničí jde podle Trumpa o to, "co je dobré pro tuto zemi".

Trumpův tým dnes také informoval, že za ministra vnitřní bezpečnosti se Trump chystá nominovat generála námořní pěchoty ve výslužbě Johna Kellyho. Tento výběr znamená, že Trumpův tým bude mít nejméně tři generály. Budoucí prezident, který sám nemá žádné vojenské zkušenosti, vybral do funkce ministra obrany bývalého generála Jamese Mattise a jako svého poradce pro národní bezpečnost bývalého šéfa vojenské rozvědky DIA Michaela Flynna. Kelly kritizoval dosluhujícího prezidenta Baracka Obamu ohledně údajně nedostatečné ochrany hranice s Mexikem.

Velvyslancem v Číně má být guvernér státu Iowa Terry Branstad. To může podle diplomatů a expertů citovaných agenturou Reuters pomoci zmírnit obchodní napětí mezi oběma zeměmi, které jsou největšími producenty zemědělských produktů na světě. To také naznačuje, že Trump může být připraven přijmout proti Číně méně bojovný postoj, než mnozí očekávali.