reklama

Hart je prý znepokojen Trumpovými sliby z předvolební kampaně, že zváží vypovězení obchodních dohod jako je NAFTA (zóna volného obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem) nebo zavedení cel vůči zemím, které podle něj neobchodují férově.

„Myslím, že toto není ta správná cesta ani pro Spojené státy, ani pro svět," prohlásil bývalý vládní expert v několika soudních sporech, které Spojené státy vedly s různými korporacemi.

Sympatie naopak vyjádřil pro záměr vyšších výdajů na infrastrukturu, jak Trump avizoval. „Když se (ale) podíváte na detaily toho, co měl na mysli, tak ty nejsou tak působivé," dodal osmašedesátiletý profesor Harvardovy univerzity.

Jeho stejně vyznamenaný kolega Bengt Holmström pak vyjádřil obavy z celosvětového politického vývoje, informují dnes zahraniční média. Holmström, který letos dostal Nobelovu cenu spolu s Hartem, neskrývá obavy z politického vývoje i mimo USA.

„Nevypadá to, že by se lidé starali o to, kdo je zastupuje. Snaží se oslovit nějakého cílevědomého muže nebo ženu, kteří by zemi vedli. To je zlověstný vývoj," citovala agentura AP sedmašedesátiletého profesora na Massachusettském technickém institutu.

Hart a Holmström získali letošní Nobelovu cenu za ekonomii za příspěvek k teorii kontraktu, tedy způsobům, jímž ekonomičtí aktéři uzavírají vzájemné smlouvy.