Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Ghaně: Opozice se už prohlásila za vítěze. Hrozí vypuknutí násilností

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Akkra - Ačkoli ještě nebyly oficiální výsledky voleb v Ghaně oznámeny, hlavní opoziční strana se dnes prohlásila za vítěze. AFP nevyloučila, že by po vyhlášení výsledků mohly propuknout násilnosti.

Volební komise zatím pouze uvedla, že první výsledky prezidentských a parlamentních voleb naznačují velmi těsný souboj prezidenta Johna Dramaniho Mahamy a jeho rivala z opoziční Nové vlastenecké strany (NPP) Nany Akufa-Adda.

Strana NPP uvedla, že volební komise by neměla s výsledky otálet, aby se vyhnula podezření, že chce výsledek hlasování zmanipulovat.

Akufo-Addo vyzval své stoupence k "bdělosti" během hlasování, aby se neopakoval scénář z roku 2012. Tehdy Akufo-Addo prohrál se stejným soupeřem Mahamou a výsledky bez úspěchu napadl u soudu.

Charismatický Mahama je kandidátem Nového demokratického kongresu (NDC) a má pověst státníka blízkého lidu. Volby byly považovány za test stability patrně nejdemokratičtější a nejmírumilovnější země Afriky, která se nyní potýká s korupčnímy skandály a slabým hospodářským růstem.

Témata:  Ghana volby

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.