Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vyřešit migrační krizi? Střílejte na lodě s migranty, vyzval evropský politik

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kodaň – Dánský poslanec Kenneth Kristensen Berth z antiimigrační Dánské lidové strany se stal terčem kritiky poté, co ve čtvrtek při debatě v Kodani mluvil o uprchlících a o tom, jak vyřešit migrační krizi.

Berth, který působí jako mluvčí strany pro evropské záležitosti, debatoval s předsedkyní Dánského evropského hnutí Stine Bosseovou o ochraně vnějších evropských hranic. Během diskuze naznačil, že ti, kteří se snaží dostat do Evropy na lodi, by měli být zastřeleni.

„Jediný způsob, jak to můžete dělat efektivně, je jednoduše otočit lodě pryč a říkat: Nemůžete vplout do území této země a pokud to uděláte, budete buď zastřeleni, nebo budete otočeni a poplavete zpátky," řekl.

Moderátor debaty mu dal možnost vše objasnit a zeptal se ho, zda opravdu věří, že by se na lodě s migranty mělo střílet. Berth řekl, že jde o „příklad" toho, co by se mělo udělat pro ochranu hranic EU. „Musíme dělat to, co je nezbytné, abychom zajistili, že hranice nebude narušena," dodal.

Jeho soupeřka v debata Bosseová vypadala, že jen stěží může věřit tomu, co právě slyšela. „Nemůžete stát tady a říkat, že bude střílet ve Středomoří. Prostě tomu odmítám věřit," řekla.

Podle agentury pro uprchlíky OSN byl rok 2016 nejsmrtelnějším rokem v historii pro uprchlíky a migranty pokoušející se překročit Středozemní moře. Zemřely asi 4 tisíce lidí.

Vzhledem k tomu, že video s jeho výrokem začalo velmi rychle kolovat po internetu, Berth snažil se své rýtoky zmírnit a „vyřešit nadcházející tiskovou bouři" prostřednictvím Facebooku. „Samozřejmě si nemyslím, že lodě pod velením NATO nebo Frontexu by měly střílet na migranty snažící se přejít přes Středozemní moře. Co mám na mysli, je, že by měly být vypalovány varovné výstřely na lodi, které vplují do evropských teritoriálních vod," napsal.

Začátkem tohoto roku se Berth proslavil jako jeden z nejhlasitějších zastánců dánského kontroverzního „šperkového zákona", tedy ustanovení umožňující orgánům zabavit hotovost a cennosti příchozím migrantům. Tento předpis vyvolal všeobecnou mezinárodní pozornost.

Témata:  Dánsko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy