Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alarmující čísla: Počet sexuálních útoků migrantů v Rakousku vzrostl o 133 procent

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Počet sexuálních útoků migrantů v Rakousku tento rok rapidně vzrostl. Statistiky ukazují nárůst o 133 procent. Nová čísla byla zveřejněna jako odpověď na dotaz rakouské antiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Informuje o tom rakouský list Kronen Zeitung.

Podle deníku ze zpráv ministerstva vnitra vyplývá, že „od 1. ledna do 30. září 2016 bylo 91 žadatelů o azyl zkoumáno jako podezřelé osoby" v případech znásilnění – jde tedy o nárůst o 133 procent oproti roku 2015, kdy bylo vyšetřováno 39 migrantů.

Celkový počet obvinění ze znásilnění v Rakousku se snížil ze 688 případů v roce 2015 na 594 v roce 2016. Počet nahlášených případů se také snížil z 826 na 674. I přesto, že žadatelé o azyl tvoří pouze malý zlomek populace v Rakousku, statistiky ukazují, že více než jeden z deseti případů znásilnění, spáchali právě oni.

Ve zprávě se také uvádí, že drtivá většina migrantů, kteří jsou podezřelí ze znásilnění, má afghánský původ. Počet afghánských podezřelých stoupl z 16 na 47. Celkový počet Syřanů podezřelých ze znásilnění se také zvýšil ze 3 na 11.

Ministr vnitra Wolfgang Sobotka z Rakouské lidové strany (ÖVP poznamenal, že tato čísla jsou příliš syrová a že z nich nelze dělat žádné závěry. Poukázal na to, že to nejsou vědecky zpracovaná data, ale pouze čtvrtletní a pololetní statistiky.

Zástupce FPÖ David Lasar, který o informace požádal, se také ministra vnitra ptal, jaké kroky byly přijaty, aby byla zajištěna bezpečnost všech Rakušanů „kvůli velkému množství sexuálních útoků na ženy". Sobotka vysvětlil, že došlo k posílení policistů v určitých regionech a že bylo také nasazeno více důstojníků v civilu.

Celkový počet migrantů, kteří v roce 2016 požádali o azyl v Rakousku, podle oficiálních statistik ministerstva vnitra klesl na 34,657. Loni úřady zaznamenaly více než 89.000 žádostí.

Témata:  Rakousko uprchlíci znásilnění

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy