Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská vláda čelí kritice Walesu i Skotska kvůli brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn – U britského nejvyššího soudu se dnes uskutečnilo závěrečné jednání o odvolání vlády premiérky Theresy Mayové. Velmi tvrdá slova pronesl především právní zástupce velšské vlády Richard Gordon.

Britský kabinet se odvolal proti listopadovému rozhodnutí soudu, podle kterého se k procesu odchodu Británie z EU musí vyjádřit i zákonodárci. Britská vláda se domnívá, že může legálně aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy o fungování institucí EU, a zahájit tak jednání o takzvaném brexitu, aniž by do procesu zapojila parlament. Soud, na který se obrátilo několik stěžovatelů, ale v listopadu rozhodl, že se zákonodárců zeptat na názor musí. Vláda se následně odvolala.

Gordon při jednání například uvedl, že chyby v právní argumentaci britské vlády v otázce zapojení parlamentu do rozhodování o takzvaném brexitu by poznalo i šestileté dítě. Tvrzení britské vlády označil za „ukřižování lidských práv".

Ke slovu se dnes dostal také zástupce skotské vlády, který přednesl řadu argumentů, proč by měla londýnská vláda konzultovat proces brexitu ještě před jeho zahájením také s Edinburghem. Práva své části Spojeného království u soudu hájil i zástupce Severního Irska.

Mayová by chtěla spustit jednání o odchodu z EU do konce března příštího roku. Předseda nejvyššího soudu David Neuberger na závěr čtyřdenního jednání uvedl, že soud svůj verdikt, zda bude muset kabinet do rozhodování zapojit i parlament, vynese „co nejdříve to bude možné". Očekává se, že to bude na počátku příštího roku, hovoří se o konci ledna.

„Nebyli jsme požádáni o to, abychom zvrátili výsledek referenda o odchodu z EU," uvedl Neuberger. „Zásadní otázka v tomto případu se týká procesu, díky kterému tento může tento výsledek legálně vstoupit v platnost. Nyní bude nějakou dobu trvat, abychom zajistili, že se všem argumentům, které nám byly předloženy ústně či v písemné formě, dostane dostatečného uvážení," dodal.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy