Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šalamounovy ostrovy zasáhlo zemětřesení, oblasti hrozí tsunami

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Honiara – Tichomoří dnes zasáhlo zemětřesení. Šalamounovy ostrovy hlásí otřesy o síle 7,7 stupně.

O zemětřesení informovala americká geologická služba USGS. Epicentrum se nacházelo v moři asi 30 kilometrů západně od ostrova San Cristobal. Otřesy podle USGS vycházely z hloubky 48,7 kilometru.

Otřesy způsobily výpadky proudu na Šalamounových ostrovech, nejsou ale zprávy o větších škodách či zraněných ani obětech.

Na Šalamounových ostrovech, ale i na Vanuatu, Nauru, Nové Kaledonii, Papui-Nové Guineji a Tuvalu platí varování před tsunami.

Podle ředitele krizového centra pro přírodní katastrofy na Šalamounových ostrovech Loti Yatese zemětřesení způsobilo zřícení několika budov ve vesnici Makira, která leží na ostrově San Cristobal, nejbližšímu epicentru.

Šalamounovy ostrovy, které se rozkládají severovýchodně od Austrálie, tvoří více než 200 obydlených ostrovů s celkovým počtem obyvatel kolem 552.000 osob. Zemětřesení jsou v této oblasti poměrně časná, ostrovy totiž leží na takzvaném Tichomořském ohnivém kruhu, kde se stýkají kontinentální desky.

Témata:  zemětřesení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy