Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská diplomacie překračuje meze? Deník upozornil na nedostatek taktu

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Ministr zahraničí vždy balancuje mezi klišé a netaktností, připomíná úvodník serveru The Guardian slova někdejšího britského premiéra Harolda Macmillana. Podle prestižního deníku by pak nemělo být překvapivé, že současný šéf britské diplomatického resortu, Boris Johnson, který by slovníkem zkušených diplomatů mohl být označen za člověka veselé mysli, neustále tíhne spíše k netaktnosti.

Ministr zahraničí není novinář

Johnsonovo vyhýbání se "okecávání", které preferuje nemálo jiných politiků, vede mnohé k mylnému závěru, že se jedná o přímočarého muže, konstatuje britský deník. Dodává, že by bylo přesnější říci, že Johnson často "střílí od boku" a "vaří z vody", jak ukazuje například jeho nedávná kritika Saúdské Arábie.

"Když byl novinářem, poslancem či starostou Londýna, jeho poznámky mohly být ponižující a urážlivé," uvádí The Guardian. Varuje, že nyní je však Johnson předním diplomatem a potenciál jeho výroků je mnohem nebezpečnější.    

Stínový ministr pro brexit Keir Stramer tento týden poznamenal, že představitelé EU se vůbec nesmějí Johnosnovým vtipům o proseccu či koláči, který nelze vlastnit a zároveň sníst, podotýká úvodník. Deklaruje, že Brusel namísto toho očekává profesionální a konstruktivní vyjednávání.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Ačkoliv má diplomacie mnoho forem, je často spojována s umírněností, která se může někomu zdát přinejlepším příliš opatrná, v horším případě pokrytecká či dokonce směšná, konstatuje prestižní server. Doplňuje, že výše uvedená Mcmillanova poznámka nám připomíná, že existuje důvod, proč ministři zahraničí většinou hovoří s rozvahou, byť je to třeba frustruje.    

"Předně, některé zprávy jsou sdělovány v soukromí, jelikož to může být účelnější, případně  zabráňuje urážkám," vysvětluje The Guardian. Rijád tak podle listu dobře ví, že ačkoliv Británie podporuje Saúdy vedenou koalici na záchranu svrženého jemenského prezidenta Mansúra Hádího, znepokojují ji nálety, které opakovaně zasahují civilisty, školy a nemocnice; stejně tak Rijád dobře ví, že Spojené království má na Blízkém východě jiné priority.    

"Zadruhé, schopnost lidí z velmi odlišných kultur s odlišnými dějinami, prioritami a zájmy spolupracovat s jinými na složitých a obtížných otázkách záleží na společném jazyku," objasňuje britský deník. Tvrdí tedy, že vznešenější jazyk může být výrazně lepší, ale nejdůležitější je, aby si diplomaté vzájemně rozuměli.  

Kanón, který pálí vedle

Pokud tak ministr zahraničí volí mezi tlumenou a ostrou kritikou nebo mezi pronesením informace v soukromí a v projevu, je jeho volba - alespoň by měla být - součástí poselství, zdůrazňuje úvodník. Varuje, že nahodilé přecházení z jedné formy do druhé může vést v diplomatickém světě ke zmatkům či opovržení.  

"Oprávněné Johnsonovo znechucení saúdským vedením zástupné války by nejlépe vyjádřilo pozastavení exportu zbraní do této země," deklaruje The Guardian. Připomíná, že Británie tam je od začátku jemenské války vyvezla zbraně v hodnotě 3,3 miliardy liber (zhruba 102 miliard korun, pozn. redaktora), ale Johnosonova otevřená kritika neodráží principiální změnu dané politiky.  

Po výrocích o saúdském "hraní zástupných her" tak Johnson otočil a v rozhovoru s novinářem Andrew Marrem se vrátil k tradiční obraně Rijádu, přičemž se podle Guardianu dá očekávat, že během víkendovém setkání se saúdskými ministry budou jeho komentáře podobné, zcela v linii s pozicí prezentovanou britskou premiérkou Mayovou během její návštěvy Blízkého východu.  

"(Mayová) cítí, že kanón, který pálí vedle, je občas méně nebezpečné mít před sebou než za sebou," kritizuje prestižní deník. Její úřad proto rychle vydal prohlášení, že Johnson nemluvil za vládu, byť hovořil veřejně o zahraničněpolitických tématech, což je podle prestižního serveru absurdní. Přesto není překvapivé, že premiérka si chtěla s ministrem zahraničí vyjasnit pozice, aby nezbyl žádný prostor pro nedorozumění a jejich výměna názorů byla přinejmenším obsáhlá a upřímná, ne-li prudká, soudí The Guardian.     

Témata:  Velká Británie Saúdská Arábie Boris Johnson

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy