Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V íránském lunaparku kolotoče nenajdete. Děti se tu učí útočit na nepřátelské země

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Do lunaparků se děti vydávají za kolotoči a různými atrakcemi, v Íránu na to jdou ale po svém. V provincii Chorásán otevřeli zábavní park s vojenskou tematikou, v němž si děti ve věku od osmi do třinácti let mohou vyzkoušet útok na nepřátelské státy.

Park nazvaný Město her pro revoluční děti, do kterého je vstup volný, se nachází ve městě Mašhad na severovýchodě Íránu. Otevřen je už druhým rokem.

Návštěvníci se v něm rozdělí do skupin, z nichž každá má přiděleného velitele. Procházejí několika stanovišti s nejrůznějšími tématy. Jedním je například irácko-íránská válka z 80. let, dalším obrana íránských svatyní nebo přecházení minových polí.

Děti také získávají informace o boji proti organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii a házejí míčky na figuríny členů této organizace. Podle britského deníku The Sun návštěvníci rovněž střílejí gumovými projektily na figurínu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Vedoucí parku Hamíd Sádekí uvedl, že o zařízení je "velký zájem". Íránská webová stránka šahrvandjár ale vznesla otázky o smyslu celé akce. "Jaká budoucnost čeká tyto osmileté děti, které se v tomto věku učí zacházet se zbraněmi?" tázal se server. Někteří Íránci na sociálních sítích zveřejnili fotografie z parku a podotkli, že se prostředí dá srovnat s výcvikovými tábory IS.

Témata:  Írán zábavní parky děti

Aktuálně se děje

2. května 2024 18:59

Těžký úder pro Putina: Ukrajinské drony vyřadily rafinerie, Rusům už došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy