Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo vynaloží 150 milionů eur na návrat migrantů do vlasti

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Řada neúspěšných žadatelů o azyl odmítá Německo dobrovolně opustit. Vláda Angely Merkelové proto v příštích třech letech uvolní 150 milionů eur jako pobídku pro migranty, aby ze země odešli.

O peníze z fondu budou moci požádat nejen žadatelé o azyl, jejichž řízení již skončilo zamítnutím žádosti, ale také ti migranti, kteří se rozhodli vrátit do vlasti, aniž by vyčkali konečného rozhodnutí německých úřadů.

"Během příštích tří let uvolníme každoročně 50 milionů eur na návratové programy," řekl ministr pro rozvojovou pomoc Gerd Müller listu Augsburger Allgemeine.

Podle ministra mají o dobrovolný návrat do vlasti zájem především lidé z Iráku, Afghánistánu a balkánských zemí. Programu s názvem "Perspektiva vlast" by mohlo využít několik stovek tisíc lidí, uvedl Müller.

Podle něj se řada migrantů z Německa neodvažuje vrátit zpět domů také proto, že mají strach, že budou muset zase začínat od nuly. Vládní fond by jim tedy poskytl prostředky do začátků.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy