Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU jednání o kvótách možná oddělí od reformy unijních azylů

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Země Evropské unie by mohly oddělit debatu o možném trvalém mechanismu přerozdělování žadatelů o azyl od diskuse o reformě unijního azylového systému.

Novinářům to dnes řekl první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, který v Bruselu zastupoval Česko na posledním jednání ministrů vnitra EU za končícího slovenského předsednictví.

Právě slovenské předsednictví přišlo na podzim s konceptem "efektivní solidarity" v migrační krizi. Cílem bylo nahradit představu trvalého přerozdělování migrantů podle kvót, kterým chtěla komise ve svém návrhu reformy takzvaného dublinského systému pomáhat zemím, kam v krátké době přijde velké množství žadatelů o azyl a dostanou se tak do krizové situace.

Podobné řešení ale - stejně jako v případě už přijaté jednorázové pomoci Řecku a Itálii - odmítají především středoevropské a východoevropské státy EU. Naopak Švédsko či Nizozemsko, ale také Itálie na mechanismu trvají.

Podle slovenské představy by bylo přerozdělování buď dobrovolné a státy by mohly migrační vlnou zasažené zemi pomáhat i jiným způsobem, nebo by si alespoň mohly vybrat skupiny, které převezmou - například jen ty, kdo azyl nezískají a je jasné, že se vrátí domů, nebo třeba děti bez doprovodu.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy