Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico obhájil post předsedy Směru. V projevu varoval před vytvářením exkluzivních podmínek pro migranty

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico dnes obhájil post předsedy své strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), v jejímž čele stojí od jejího vzniku v roce 1999. V projevu před delegáty dnešního sjezdu hovořil o potřebě zaměřit se na pracující lidi.

Fico je nejdéle sloužícím slovenským premiérem, nyní stojí v čele třetí vlády. Směr-SD dominoval hlavně ve volbách v roce 2012, kdy dostal 44,4 procenta hlasů a vytvořil jednobarevnou vládu. V letošních volbách ale strana vyhrála už jen se ziskem 28,28 procenta hlasů a složila koaliční kabinet. Podle posledního průzkumu agentury Focus preference Směru-SD klesly na 23,3 procenta.

"Rok 2017 musí být rokem, kdy nás musejí zajímat naši lidé, hovořím o občanech Slovenska. Nejprve naši lidé, naše problémy," řekl Fico. Varoval před řešením abstraktních lidsko-právních témat či před vytvářením exkluzivních podmínek pro migranty.

Fico zopakoval potřebu zpřísnit pravidla pro nezaměstnané a osoby pobírající státní dávky, které odmítají nastoupit do práce. Zvláště zmínil potřebu nastolení pořádku v romských osadách, kde žijí desítky tisíc lidí.

"Vyrůstá nám další generace spoluobčanů, kteří nechtějí pracovat. Musí nastat restriktivní postup, kde je to možné. Pokud jen chtějí zneužívat sociální systém, tak toto tolerovat nebudeme," uvedl Fico.

Témata:  Robert Fico Slovensko Smer SD

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy