Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci letos hospodaří s přebytkem. 15 miliard eur půjde na migranty

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Berlín - Německá spolková vláda bude mít v letošním roce o 15 miliard eur (405 miliard Kč) vyšší příjmy, než plánovala. Přebytek utratí na integraci běženců, financování investičních programů místních samospráv a na pomoc Sýrii. Centrální banka zlepšila odhad růstu německé ekonomiky na letošní i příští rok.

Týdeník Der Spiegel uvedl, že ministr financí Wolfgang Schäuble dodatečné příjmy nepoužije k umoření německého dluhu, ale rozpustí v dodatečných výdajích.

Berlín plánuje vyrovnaný rozpočet od roku 2014, kdy toho dosáhl poprvé od roku 1969, a nynější vládní koalice jej hodlá udržet nejméně do roku 2020. Ve skutečnosti je bilance hospodaření celkově mírně přebytková a veřejné finance loni zaznamenaly aktivní saldo 19,4 miliardy eur, nejvyšší od sjednocení země na začátku 90. let.

Podle plánu na letošní rok mělo Německo hospodařit s příjmy a výdaji ve výši 316,9 miliardy eur a na příští rok už byl schválen vyrovnaný rozpočet v objemu 329,1 miliardy eur. Na výdaje související s integrací migrantů a na boj proti příčinám migrace má spolková vláda v příštím roce dát zhruba 19 miliard eur.

Deutsche Bundesbank v pátek uvedla, že ekonomika by měla letos i ppříští rok vykázat růst o 1,8 procenta, zatímco dosud očekávala růst hrubého domácího produktu (HDP) na letošní rok o 1,7 procenta a na příští rok o 1,4 procenta.

Šéf centrální banky Jens Weidmann uvedl, že hlavním motorem hospodářského růstu je silná domácí poptávka, kterou podporují příznivé podmínky na trhu práce a rostoucí příjmy domácností. Pokud by se výhled vlády a centrální banky naplnil, zaznamenala by letos německá ekonomika nejsilnější růst za posledních pět let.

Témata:  Německo ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy