Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko eviduje zvýšený počet rasisticky motivovaných trestných činů

Rakouská policie
Rakouská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vídeň - Rakouské ministerstvo vnitra eviduje zvýšený počet rasisticky motivovaných trestných činů. Loni jich policie zaregistrovala 1156 případů. V roce 2014 to bylo pouze 750. Migrační krize vede také k posilování pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Ve srovnání s rokem 2014 vzrostl loni také počet obviněných z rasisticky motivovaných trestných činů a to z 560 na 910. Obvinění se týkala fyzických útoků, podněcování k nenávisti či poškozování cizího majetku.

Nejvyšší počet trestných činů s rasistickým podtextem zaznamenali policisté v Horních Rakousech, které sousedí s Bavorskem i s Jihočeským krajem.

V Rakousku loni požádalo o azyl 90.000 lidí, což odpovídá zhruba procentu místní populace. "Otázka migrace bezpochyby přispěla k polarizaci rakouské společnosti a vedla k nárůstu této trestné činnosti," uvedl mluvčí ministerstva vnitra Karl-Heinz Grundböck.

Strana FPÖ v říjnových volbách ve Vídni získala rekordních 30,8 procenta hlasů. Její kandidát Norbert Hofer se před nedělními prezidentskými volbami umístil na druhém místě.

Témata:  Rakousko uprchlíci rasismus

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy