reklama

Podle dvou průzkumů uskutečněných mezi voliči, kteří právě odcházejí z volebních místností, získala PSD 45,5 procenta až 45,8 procenta hlasů, uvedla agentura Reuters.

Vláda PSD přitom padla před rokem v důsledku tragického požáru v bukurešťském nočním klubu. V neštěstí, které si vyžádalo 64 obětí na životech, mnozí viděli výsledek neúnosné korupce v zemi. Pod tlakem masových protestů musela odstoupit vláda premiéra Victora Ponty. Zemi tak od loňského listopadu spravuje úřednická vláda Daciana Ciolose, bývalého komisaře Evropské unie.

Středopravá Národní liberální strana by podle průzkumů agentur CZRS-Avangarde a IRES měla získat 20,7 procenta, respektive 21,0 procenta. Novému seskupení Svaz záchrany Rumunska průzkumy přičítají 8,0 procenta a 9,2 procenta hlasů.

Podle pozorovatelů by PSD mohla vytvořit vládu s Aliancí liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). O přízeň voličů a možné překvapení usiluje také středopravá Národní liberální strana, nový subjekt Svaz záchrany Rumunska nebo Strana lidového hnutí (PMP), v jejímž čele stojí exprezident Traian Basescu.

Podle analytičky Otilie Nutuové se v těchto volbách "odehrává bitva mezi rizikem návratu ke zkorumpovaným praktikám minulých let a šancí mít vládu, která bude hrát podle pravidel".