Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je nezkušený a dost neznalý, aby způsobil skutečnou škodu americkým zájmům. Magazín Rilling Stones vydal velmi ostrý komentář

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington – Už za šest týdnů bude bude Donald Trump stát na pódiu u budovy Kapitolu a skládat inaugurační přísahu, aby se stal 45. prezidentem USA. Co se stane dál, je ve hvězdách. Jeho administrativa ale pravděpodobně bude tak špatná, jak si myslíte – a možná ještě horší, píše v komentáři server známého magazínu Rolling Stones.

Komentátor serveru Jesse Berney shrnuje to, co už je známo. „Víme, že Trump jmenoval jako svého hlavního poradce muže, který provozuje web čtený a oceňovaný americkými rasisty. Muže, který podle soudních dokumentů řekl své manželce, že nechce, aby jeho děti chodily do školy s Židy, a který si údajně myslel, že by nebylo tak špatné, pokud by hlasovalo méně Afroameričanů. Víme, že Trump jmenuje jako svého poradce pro národní bezpečnost člověka, který před volbami rozšiřoval konspirační teorii o Hillary Clintonové a sexuálních trestných činech s dětmi. Víme také, že poradce pro národní bezpečnost nazývá islám 'politickou ideologií' a že řekl, že náboženství je jako 'maligní rakovina'," začíná se svým výčtem komentátor.

Poukazuje také, že Trump nominoval na generálního prokurátora muže, kterého Senát odmítl potvrdit jako federálního soudce kvůli tomu, že je příliš rasistický. „Víme, že jmenuje tajemníkem bydlení a rozvoje měst, někoho, kdo o bydlení či rozvoje měst neví nic. Víme, že jmenuje ministryni školství ženu, jejímž celoživotním dílem je snaha demontovat systém veřejných škol jejího státu. Víme, že budeme mít šéfku státní pokladny, která v průběhu krize na trhu nemovitostí zabavila tisíce domů. Víme, že je jmenuje šéfem agentury EPA (Agentura pro ochranu životního prostředí) muže, který žaloval EPA, aby zastavil ochranu životního prostředí, a chlubil se tím, že je to 'hlavní bojovník proti agendě EPA'," píše Berney.

„Víme, že je nezkušený a dost neznalý, aby způsobil skutečnou škodu americkým zájmům. Trumpův nedávný telefonát s vůdkyní Tchaj-wanu způsobil opravdový mezinárodní rozruch. Podpořil kampaň mimosoudních vražd prezidenta Filipín, kterými chce bojovat proti drogovému obchodu ve své zemi. Jedná se o nezodpovědné akce s reálnými důsledky. Víme, že Trump má obchodní zájmy po celém světě. Víme, že diplomaté plánují své akce v jeho novém hotelu ve Washingtonu, D.C. Víme, že jeho plán zbavit se svých obchodních zájmů tím, že předá kontrolu svým dětem, nemá smysl - zahraniční investoři a vlády budou přesně vědět, jak ho ovlivnit," myslí si komentátor.

Komentátor také píše, že je jasné, že Trump bude využívat svůj vliv, aby se pomstil některým jednotlivým občanům. Konkrétně zmiňuje příklad herce Aleca Baldwina, který Trumpa parodoval v pořadu Saturday Night Live. Budoucí prezident mu prý pak hrozil, že zruší jeho smlouvu s Boeingem. „Víme, že nerozumí ani se nestará o základní ústavní práva a že hrozil zrušením občanství každému, kdo spálí vlajku. Víme, že navrhl použít sílu své kanceláře proti tisku. Sečteme-li vše dohromady, co vidíte? Dítě, které reaguje na sebemenší zaznamenaný útok. Pomstychtivého prezidenta, který je ochoten porušovat základní práva. Vládu řízenou neschopnými lidmi, rasisty, tyrany a šiřiteli konspiračních teorií," nebere si servítky Berney.

Podle něj je to doslova „vzorec pro tragédii". Uznává, že nikdo nedokáže předpovědět budoucnost – což se ukázalo i před měsícem. „Ale pokud jste chtěli vědět, jak bude vypadat americký fašismus, nemohli jste umístit figurky na šachovnici o nic víc lépe, než byly umístěny v posledním roce. Není žádný důvod se domnívat, že Donald Trump chápe, nebo bude akceptovat kontrolu síly amerického prezidenta. Není žádný důvod se domnívat, že nebude šlapat na ústavu, když se mu to bude hodit. Jak daleko půjde? Je nemožné si představit, že by muž, který mluvil o "otevření" zákonů o urážce na cti, mohl začít házet novináře ve vězení? Nebo kohokoliv, kdo ho kritizuje? Jak si můžeme být jisti, že člověk, který šíří lži o nelegálních voličích a mluví do nekonečna o zmanipulovaných volbách, se vzdá moci za čtyři roky, pokud volby prohraje? Nebo za osm let jen proto, že nějaký pozměňovací návrh říká, že by měl?" nastiňuje možné dění v USA autor komentáře.

Otázkou pak prý je, kdo mu sebere sílu, na kterou nebude mít právo. „Šílenci, kterými se obklopil? Slabošští vůdci republikánské většiny v Kongresu, kteří neprojevili žádný odpor k tomu, co Trump řekl a udělal, bez ohledu na to, jak odporné nebo neamerické to bylo? Nemůžeme odhadnout, jak zlé to bude během příštích čtyř nebo osmi let. Nevíme, jak bude Amerika vypadat. Ale pokud si myslíte, že se věci nezmění, protože se nikdy nic nemění, nevěnovali jste Trumpovi dostatečnou pozornost. Přinejmenším budeme vedeni nekvalifikovanými muži a chlapci, který nedokážou pochopit ani ty nejzákladnější principy správy. V nejhorším případě zamíříme dolů po mimořádně temné cestě, kde věci, které dělají Ameriku Amerikou, prostě přestanou existovat. Prezident, který vyhrál kampaň díky rozruchu kolem přistěhovalců, který věří v to, že může být svoboda postavena stranou a který nesnáší kritiku nebo satiru - to je tyran v rozhodování," varuje na závěr komentátor.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.