Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezinárodně neuznávané Podněstří volí prezidenta, Rusko vše bedlivě sleduje

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Tiraspol - V Podněstří, které se v krvavém konfliktu na počátku 90. let odtrhlo od Moldavska, se dnes konají prezidentské volby. Mezinárodně neuznaný stát dlouhodobě usiluje o připojení k Rusku.

Z šestice uchazečů je za favorita pokládán dosavadní prezident separatistů Jevgenij Ševčuk a odstoupivší předseda parlamentu Vadim Krasnoselskij.

V poledne už mělo odhlasováno více než 28 procent voličů, čímž se volby podle předsedkyně ústřední volební komise Jeleny Goroděcké staly platnými.

Ministerstvo vnitra v sobotním prohlášení ujistilo, že policie odhalí a překazí jakýkoliv pokus o manipulaci s hlasy.

Volby sledují pozorovatelé z Ruska, a rovněž z Abcházie a Jižní Osetie, jejichž nezávislost na Gruzii většina světa neuznává. Dva pozorovatelé ze Srbska nedorazili, protože je moldavské úřady zadržely už na hranici s Rumunskem a nepovolili jim vstup do země. Podobně byl z kišiněvského letiště vykázán jeden ruský aktivista.

Témata:  Rusko Moldávie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy