reklama

Spolu s manželem, princem Philipem, nejprve Alžběta II. ve čtvrtek ve městě Windsor odhalí plaketu na chodníku označující začátek Královniny stezky u hradu Windsor. Cesta dlouhá asi 6,3 kilometru má v městečku 63 zastavení připomínajících rekordních 63 let královnina působení na trůnu.

Večer královna zapálí první z tisícovky tradičních britských zápalných majáků, vysokých obřích pochodní, které se obvykle nacházejí na vrcholcích kopců nebo v centrech měst a jsou zapalovány při významných královských příležitostech. Další obří pochodně se vzápětí rozhoří po celé zemi i ve světě.

Kdo si potrpí na přehlídky, bude si muset počkat až do 12. května. Od toho dne se po tři následující večery bude v královském soukromém parku ve Windsoru konat hodinu a půl trvající show s jízdami koňů, kteří jsou Alžbětinými oblíbenými zvířaty, divadelní, taneční a hudební vystoupení a světelná show k poctě královny.

Posledního představení 15. května se zúčastní i sama královna a bude jej přenášet televize ITV. Panovnici zazpívají Kylie Minogue, James Blunt, Jess Glynneová nebo mezzosopranistka Katherine Jenkinsová.

V pátek 10. června se pak bude v londýnské katedrále svatého Pavla konat slavnostní bohoslužba pouze pro zvané, televize BBC ji bude vysílat v přímém přenosu. Den poté propuknou hlavní oslavy s tradičními vojenskými přehlídkami. Královna a její rodina přijedou do Buckinghamského paláce v kočárech a ve 14:00 SELČ se rodina, včetně benjamínků prince George a princezny Charlotty, objeví na balkóně a bude sledovat přelet stíhaček RAF.

V pátek 10. června a v sobotu 11. června si navíc na své přijdou i britští pijani, neboť hospody, které mají licenci do jedenácti večer, budou mít z rozhodnutí vlády na počest královny otevřeno až do jedné v noci.

Desátého června slaví 95. narozeniny i princ Filip. Vévoda z Edinburghu už ale dal dopředu najevo, že si žádné veřejné oslavy nepřeje.