Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historická chvíle: EU a Kuba podepsaly dohodu o politickém dialogu a spolupráci

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská unie a Kuba podepsaly dohodu o politickém dialogu a spolupráci. O dohodě se jednalo od jara 2014, jejím sílem je podpořit změny hospodářství a společnosti na komunistickém ostrově. Zatím není jasné, jak se k dokumentu postaví USA.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová při podpisu řekla, že EU nyní přestává uplatňovat svou společnou pozici z roku 1996, kterou se dosud vzájemné vztahy řídily.

Toto rozhodnutí podle kubánského ministra zahraničí Bruna Rodrígueze znamená obnovení "normálních vztahů" mezi Evropskou unií a Kubou.

"Vazby mezi Kubou a Evropou jsou hluboké a blízké," zdůraznila Mogheriniová. Připomněla, že v EU panují otazníky ohledně extrateritoriálního rozsahu amerických sankcí. "Věříme, že je nejen v zájmu ostrova a jeho obyvatel, ale v našem případě také v zájmu Evropanů tuto věc vyřešit," prohlásila.

Dohoda má podle unijní diplomatické služby podpořit změny kubánského hospodářství a společnosti. "Posiluje dialog a spolupráci s cílem podpořit udržitelný rozvoj, demokracii a lidská práva a hledat společná řešení globálních výzev," uvedla diplomacie EU.

Dohodu, jejíž části v pravomoci unie jako celku budou už nyní aplikovány prozatímně, uzavírá EU jako takzvanou dohodu smíšenou. Z evropské strany ji tedy musí ratifikovat všechny členské země podle svých národních pravidel, tedy nejčastěji rozhodnutím parlamentů.

Kubánský ministr zahraničí Rodríguez po podpisu řekl, že v současném světě je nutná spolupráce při "obraně míru a mezinárodní bezpečnosti" a při řešení hrozeb jako jsou jaderné zbraně a klimatické změny.

Mogheriniová dnes před novináři opět kondolovala kubánské straně k nedávnému úmrtí "vrchního velitele" Fidela Castra.

Témata:  Kuba EU Federica Mogherini

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy