reklama

Hned po prvních odhadech výsledků již dala PSD najevo, že chce jednat o vytvoření vlády se svým dlouhodobým spojencem, Aliancí liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Ta získala asi šest procent hlasů.

Třetí se v nedělních volbách umístil nový subjekt Svaz záchrany Rumunska, jemuž dali voliči devět procent hlasů. Strana lidového hnutí (PMP), v jejímž čele stojí exprezident Traian Basescu, získala něco málo přes pět procent. Asi šest procent křesel v parlamentu by měl obsadit Demokratický svaz Maďarů v Rumunsku (UDMR).

Šéf vítězné PSD Liviu Dragnea byl letos v dubnu podmínečně odsouzen ke dvou letům vězení kvůli podvodům a podplácení s cílem ovlivnit v roce 2012 referendum o sesazení tehdejšího prezidenta Basesca. Ústavní soud označil plebiscit, v němž voliči potvrdili odvolání prezidenta, za neplatné.

Podle AP by Dragnea kvůli onomu trestu neměl být jmenován premiérem. On sám dnes rumunské televizi řekl, že se necítí být vyloučen ze hry o křeslo předsedy vlády. Prezident Klaus Iohannis ale již dříve uvedl, že nebude na premiéra nominovat nikoho, kdo byl v minulosti odsouzen, nebo je vyšetřován kvůli korupci.