Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hotovo: V Calais už stojí vysoká zeď, má zastavit migranty

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto Mail Online

Lille – V přístavním městě na severu Francie dokončili výstavbu kilometrové zdi, která má bránit imigrantům v nelegálním přechodu do Británie. Uvedly to tamní úřady.

Stavba začala v září a stála 2,7 milionu eur (73 milionů Kč), které podle agentury AFP zaplatila Británie. Zeď má zabránit pokusům uprchlíků naskakovat na kamiony mířící přes Lamanšský průliv do Anglie.

Čtyři metry vysoká stěna navazuje na již dříve vybudované oplocení podél trasy mířící k ústí eurotunelu a ke calaiskému přístavu. Zeď byla postavena z hladkého betonu, aby bylo těžké na ni vylézt.

Jde o součást francouzsko-britského balíčku bezpečnostních opatření kolem běženců v přístavní městě Calais. U města se v posledních letech vytvořil divoký uprchlický tábor, zvaný džungle, kde bylo odhadem někdy až 10.000 lidí. Francouzské úřady koncem října tábor evakuovaly a zničily. Jeho obyvatele rozvezly na různá místa Francie.

Migranti před zrušením tábora v Calais zintenzivněli úsilí o pronikání do kamionů stavěním překážek do cesty vozidlům. Nezřídka jim házejí pod kola větve a kmeny stromů nebo kameny či ulomené dopravní značky.

Nyní se situace v oblasti Calais zklidnila a nová zeď by tomu měla dále pomoci. Početné francouzské bezpečnostní síly také podle místních médií dohlížejí na to, aby migranti nevrátili a nezaložili další tábory.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy