Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

BND varuje: Země Perského zálivu podporují radikální salafisty v Německu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Zpráva Spolkové zpravodajské služby (BND) a Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) upozorňuje, že Saúdská Arábie, Katar a Kuvajt zesilují podporu salafistům v Německu. K salfismu se v Německu hlásí zhruba 10 tisíc lidí, řada z nich odešla bojovat za Islámský stát.

Trojice států Perského zálivu do Německa podle tajných služeb posílá radikální kazatele, aby šířili fundamentalistickou variantu islámu.

Pro Saúdskou Arábii je celosvětové misionářství nadále státním zájmem a součástí zahraniční politiky, uvádí zpráva, o níž informovaly deník Süddeutsche Zeitung a rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR. Zároveň ale konstatuje, že neexistují žádné důkazy pro to, že by trojice arabských zemí cíleně podporovala salafistická uskupení, která jsou připravena sáhnout k násilí.

Zpráva doporučuje, aby evropské země vytvořily seznam islámských kazatelů, kterým nebude povolen vstup do Schengenu.

Německo v minulosti vládu Saúdské Arábie neúspěšně žádalo, aby ve spolkové republice nepodporovala radikální islám. Rijád argumentoval nezávislostí náboženských organizací.

Témata:  Německo Saúdská Arábie muslimové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy