reklama

"Mí ředitelé budou vše řídit spolu s mými dětmi," řekl Trump v neděli televizi Fox News. Nebude prý mít s řízením svých společností nic společného a nebude "uzavírat smlouvy". Podle bývalého etického poradce Bílého domu Richarda Pointera je to krok správným směrem, ale prezident nemůže uzavírat své obchody ani prostřednictvím jiných lidí. "Nemůže je (své podniky) vlastnit," řekl Pointer.

Prezident Jimmy Carter tak například prodal svou farmu na burské oříšky. A to byl jediný podnik v jediném státě. Trumpova říše je v daleko komplikovanější situaci. Prezident vlastní podíly v mrakodrapech, hotelích, letoviscích a golfových klubech v USA, uzavřel licenční a manažerské smlouvy s podobnými podniky po celém světě. Jde o 500 firem v nejméně 25 zemích.

Newt Gingrich z vedení Trumpova štábu prohlásil, že voliči hlasující pro Trumpa přece věděli, že je to obchodník disponující miliardami. Prodávat majetek proto nemusí. Gingrich prý doporučuje, aby Trump jmenoval tým pěti etických expertů pro blokování případných konfliktů.

Úřad pro vládní etiku, agentura kontrolující dodržování mravních zásad, ale usiluje o mnohem víc. "Nemůžeme častěji opakovat, jak prospěšný by byl totální distanc (od byznysu)," vzkázala agentura Trumpovi.

Trump bude jako prezident stát mimo dosah federálních zákonů o střetu zájmů, ale může se dostat do střetu s ústavou. Zakazuje totiž veřejným činitelům, aby přijímali dary nebo peníze od cizích vlád a společností jimi kontrolovaných, aniž by s tím souhlasil Kongres. Může problém vyvolat cizí činitel, který si koupí byt v Trumpově obytném komplexu? Co se stane, když cizí úředník schválí Trumpův projekt ve své zemi? Odpovědi odborníků se liší, protože ústavní klausule je vágní a precedens neexistuje.

Dalším problémem může být Kongres, kde demokratičtí zastupitelé volají po vyšetřování možného konfliktu zájmů. Organizace American Bridge shromáždila 20 tisíc hodin záběrů a zvukových záznamů Trumpa a stohy dokumentace jako základ budoucích právních sporů.

Postupuje stejně jako konzervativní neziskovka Judicial Watch, které se podařilo vynutit si e-maily Hillary Clintonové z dob, kdy působila jako ministryně zahraničí a rozesílala služební poštu ze soukromého serveru.

I kdyby se Trump jako prezident nijak neobohacoval, může pro něj být podle vládních expertů jen zdání konfliktu zájmů zničující.