Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlický tábor na letišti ohrožuje veřejné zdraví, běžné jsou tu střety mezi migranty, stěžují si starostové

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény – Přeplněný uprchlický tábor v areálu zrušeného letiště Elliniko představuje „enormním rizikem pro veřejné zdraví". V dopise adresovaném řeckému premiérovi Alexisi Tsiprasovi to píše pětice starostů aténských předměstí.

Starostové v protestním dopise upozorňují na problémy, které podle nich přeplněný prostor představuje. Situace v místě, na kterém přebývá přes 4000 běženců, se vymkla kontrole, tvrdí dopis.

Představitelé čtvrtí, které s areálem letiště sousedí, podle agentury AFP uvedli, že uprchlíci, mezi nimiž je mnoho rodin s dětmi, tam už přes měsíc žijí v mizerných podmínkách. „Počet lidí převyšuje kapacitu a jsou tam vážné problémy s hygienou," řekl agentuře jeden ze starostů.

Starostové také poukazují na zprávu řeckého centra pro prevenci nemocí. V ní se varuje před „nebezpečím šíření chorob kvůli nepřijatelným podmínkám". Na místě slouží jen 40 chemických záchodů, tedy asi jeden na 100 uprchlíků.

Kromě toho jsou podle starostů na denním pořádku násilné střety mezi běženci, a je proto potřeba posílit na letišti policejní přítomnost.

V uprchlickém táboře v Diavatě na severu země dnes vypukl požár poté, co se jedna žena podle svědků pokoušela uvařit dětem ve stanu. Oheň zničil 25 stanů, tři lidé se nadýchali kouře a museli vyhledat lékaře. Požár vzbudil protesty asi stovky uprchlíků, podle nichž hasičům trvalo příliš dlouho, než přijeli.

V zemi se od uzavření takzvané balkánské trasy na začátku března hromadí uprchlíci, momentálně jich tam je asi 46.000. Než budou vybudovány řádné ubytovací kapacity, nechaly řecké úřady převézt tisíce migrantů do provizorních středisek. Jedním z nich je právě na letiště Elliniko.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy