Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Členka Pussy Riot se na pódiu postarala o pořádné překvapení

Pussy Riot
Pussy Riot
Foto: Reprofoto Reuters

Vratislav – O víkendu předala Evropská filmová akademie (EFA) v polské Vratislavi Evropské filmové ceny 2016. Na pódiu při té příležitosti vystoupila také členka kontroverzní ruské skupiny Pussy Riot, která pronesa velmi emotivní projev.

„Ahoj, jmenuju se Máša. Malé představení - před lety jsem udělala takovou malou věc. Je to jednoduché vypadala jsem takto," vysvětlovala Marija Aljochinová poté, co si na hlavu navlékla růžovou kuklu s otvory pro oči a ústa. „A 40 vteřin jsem vykřikovala slova písně proti Putinovi. Tomu chlápkovi, kterého – aspoň doufám – nikdo z nás nemá rád. A pak jsem strávila dva roky ve vězení. Ale konec představování, protože tohle není o mě," začala svůj projev členka skupiny Pussy Riot. Její slova byla proložena potleskem z publika.

„Jsem tady, abych mluvila o ukrajinském filmaři Olegu Sencovovi, vašem kolegovi, který ani nic takového neprovedl. Oleg Sencov byl odsouzen na 20 let vězení a teď je na Sibiři v Jakutsku – 10 tisíc kilometrů odsud. Počasí tam je tvrdé, dneska tam má být -42 stupňů Celsia, takže je tam opravdu zima. Oleg má dvě děti a má 40 let. A 20 let v ruské vězení fakticky znamená smrt. Chystám se přečíst krátkou citaci z jeho dopisu, který nám poslal před několika měsíci. Píše v něm o sobě a o dalších politických vězních ve věznicích v Rusku," vysvětluje.

A pak už cituje: „My nejsme vaše slabé články. Pokud se máme stát hřebíky do rakve tyrana, rád se jedním z těchto hřebíků stanu. A vězte, že tento konkrétní hřebík se neohne." Po potlesku ze sálu za sebe Aljochinová dodala, že se domnívá, že komunita je silnější, než jakákoliv vláda. „Protože komunita nemá hranice. A já věřím, my věříme, že můžeme změnit věci k lepšímu. Na závěr bych vás chtěla požádat, abyste se za Olega a jeho osvobození postavili. Teď. Děkuji vám." dodala.

Sencov je ukrajinský režisér a občanský aktivista. Aktivně se podílel na akcích hnutí Automajdan a patřil mezi odpůrce připojení Krymu k Rusku. Po anexi poloostrova Ruskem se účastnil demonstrací a byl jedním z aktivistů zatčených v květnu 2014 ruskou FSB. Po zatčení byli členové skupiny obviněni z členství v ukrajinské nacionalistické straně Pravý sektor, který v Rusku patří mezi teroristické organizace. Obžaloba je dále vinila ze zapálení kanceláří Ruské obce Krymu a místní pobočky strany Jednotné Rusko, ze záměru vyhodit do povětří památník Vladimira Iljiče Lenina a z přípravy teroristických činů na Krymu.

Sencov členství v Pravém sektoru popíral, což potvrdila i samotná skupina. Odmítl i všechna ostatní obvinění. K činům se sice dříve přiznal, ale přiznání bylo podle něj vynuceno výhrůžkami a mučením. Vojenský soud vynesl rozsudek 25. srpna 2015 v jihoruském Rostově na Donu. Sencov byl odsouzen ke 20 letům vězení. S obviněním, soudem ani rozsudkem nesouhlasilo několik ruských, evropských a mezinárodních organizací. Veřejně ho zpochybnila například organizace Amnesty International i české ministerstvo zahraničí.

Témata:  Vladimír Putin Pussy Riot Oleg Sencov

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy