Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Den hidžábu v Pařiži způsobil poprask. Je to provokace, ozývalo se

Irácká dívka s hidžábem
Irácká dívka s hidžábem
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž – Studenti Pařížského institutu politických věd zorganizovali na půdě školy „Den hidžábu“. Ostatní studenty pořadatelé vyzvali, aby si muslimské šátky vyzkoušeli. Tímto způsobem se podle svých slov snaží „sejmout stigma“ ze žen, které je nosí. Ne všem se ale taková iniciativa líbí.

Skupina organizátorů z řad studentů prostřednictvím Facebooku pozvala své spolužáky, aby ve středu přišli, vyzkoušeli si šátky a pokusili se tento „závoj demystifikovat". „Jde také o podporu myšlenky, že člověk může být sám zodpovědný za vlastní tělo. Oblékáme se, jak chceme. Neakceptujeme to, co je nám řečeno ostatními," napsali.

„S šátkem nebo ne, všichni jsme si rovni," dodali studenti. Tato iniciativa navazuje na slova francouzské ministryně za lidská práva, která je terčem kritiky kvůli tomu, že srovnala ženy nosící muslimské šátky s černochy, kteří podporovali otroctví.

L’obligation du #voile, cette incohérence islamique par @causeur #HidjabDay https://t.co/IC7MSCNOSv pic.twitter.com/hEh01ebe57

— Paviot Adrien (@AdrienPaviot) 20. dubna 2016

 

Jen na Facebooku se k akci přihlásilo asi 250 lidí, celou středu se pak na sociálních sítích objevují fotky těch, kteří přišli a akci podpořili. Účastníci se mohli také zapojit do soutěže o „nejkrásnější šátek". Součástí akce by měly být také diskuze a konzultace.

Škola v prohlášení zaslaném serveru The Local uvedla, že podobné debaty jsou vítané, protože školní areál „byl vždy místem pro otevřenou diskuzi a svobodu projevu". Dodala však, že i když se akce koná v areálu školy, nemůže to být vykládáno tak, že škola iniciativu podporuje.

Agnès De Feová, francouzská autorka a dokumentaristka, která se specializuje na téma muslimských závojů ve Francii, řekla, že „Den hidžábu" by mohl mít pozitivní dopad. „Mohlo by to pomoci de-stigmatizaci žen, které hidžáb ve Francii nosí a lidé si vyzkouší, jaké to je v kůži muslimek. Může to povzbudit lidi, aby o tom přemýšleli a kladli sami sobě otázky," uvedla.

Dokumentaristka je ostrou kritičkou zákazu nošení závojů a burek. Tvrdí, že rozšířený názor, že ženy ve Francii nosí závoje pouze proto, že je to povinnost a že to vyžadují jejich manželé, je špatný a „kolonialistický". „Nikdy jsem se ve Francii nesetkala se ženou, která by řekla, že ho nosí kvůli manželovi," dodala.

Podle Romaina Millarda, prezidenta skupiny republikánů, kteří na škole působí, ale nošení šátku na jeden den ničemu nepomůže. Jeho organizace vystupovala proti této akci. „Nejdřív jsem si myslel, že je to vtip," přiznal listu Le Figaro. Proti nošení šátků na univerzitě sice nic nemá, nepovažuje to ale za „kulturní zážitek, který by měl být sdílen".

Našli se ale i tací, kteří tak tolerantní nejsou. „Je to provokace, odsuzujeme náboženský charakter této akce," uvedla Carla Sasielová, vedoucí studentské skupiny UNI. Podle její skupiny je akce „totálně v rozporu s hodnotami republiky a respektování práv žen". „tato debata není o nošení šátku, ale o jeho propagaci na půdě institutu," myslí si.

Téma nošení závojů a burek je ve Francii stále hlasitě debatované, a to nejen proto, že země v roce 2010 zakázala nošení burek na veřejnosti. Premiér Manuel Valls také nedávno prohlásil, že nošení šátku je některými používáno jako útok na sekulární společnost.

„Závoj nepředstavuje módní výstřelek, není to barva, která se najednou nosí. Ne, je to zotročování žen," uvedl a varoval před "ideologickým poselstvím, které mohou šířit prostřednictvím náboženských symbolů".

„Musíme rozlišovat mezi nošením závoje, jako je šátek, u starších žen, a politickým gestem, které slouží ke konfrontaci francouzské společnosti," dodal. Za svoje slova byl ostře kritizován. Kritici mu připomínají, že sice tvrdí, že je islám kompatibilní s francouzskými hodnotami, na druhé straně ale volá po zákazu hidžábů na univerzitách. Agnes de Feová nazvala tento postoj „čistým pokrytectvím".

Témata:  Francie muslimové

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy