Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Izraeli vyšetřují plakáty s Netanjahuem

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Jeruzalém - V hale prestižní akademie umění a designu Bezalel v Jeruzalémě se objevily plakáty, na nichž je tvář premiéra Benjamina Netanjahua a před ní oprátka. Generální prokurátor už nařídil vyšetřování případu.

Student akademie se inspiroval stylem plakátu s americkým prezidentem Barackem Obamou, který byl vyveden podobnou technikou, ale před jehož obličejem stálo slovo Hope - naděje, zatímco před Netanjahuem se ze slova Hope stalo Rope - provaz.

Ministryně školství a kultury Miri Regevová na facebooku napsala, že svoboda uměleckého vyjádření není svobodou k podněcování násilí, a navrhla, aby vláda akademii odňala státní finanční příspěvek.

Eli Hazan z Netanjahuovy pravicové strany Likud plakát s premiérem komentoval na facebooku: Toto se vystavuje jako umění? Změňte jméno, dejte tam levicového politika a vystavte to v osadě na Západním břehu Jordánu. Bude se pak na to pohlížet jako na podněcování?" Prezident Reuven Rivlin na facebooku napsal, že jde o "zjevné překročení hranic a o podněcování k násilí proti premiérovi".

Později se ale ukázalo, že to, co kolovalo internetem jako zavrženíhodné dílo, nebyl záběr na celou instalaci. Ta se skládala z 12 plakátů seskládaných k sobě a uprostřed nich byla fotografie někdejšího premiéra Jicchaka Rabina se slovem Zrádce. Právě tento plakát s Rabinovou fotografií se objevil na demonstraci organizované pravicí proti Rabinovi v Jeruzalémě v roce 1995. Rabina, který vyjednal první mírové dohody s Palestinci, o několik dní na shromáždění v Tel Avivu zavraždil pravicový extremista. Na demonstraci v Jeruzalémě tehdy vystoupil jako řečník Netanjahu.

Adi Stern, který stojí v čele akademie, dnes prohlásil, že zveřejnění pouze jednoho plakátu vytrhlo záměr autora z kontextu a že kdyby lidé od první chvíle viděli celou skupinu plakátů kolem Rabinova snímku, byla by reakce zcela jiná. Podle něj byla práce zneužita k politickému účelu.

Dílo bylo interpretováno jako komentář dlouholetého Netanjahuova působení v nejvyšší politice a také jako připomínka jeho luxusního životního stylu.

Témata:  Benjamin Netanjahu Izrael

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy