Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouře v Polsku: Desetitisíce lidí vyšly do ulic proti vládě

Desetitisíce Poláků demonstrovaly proti vládě (13.12.2016).
Desetitisíce Poláků demonstrovaly proti vládě (13.12.2016).
Foto: ČTK/Profimedia

Varšava - Několik desítek tisíc Poláků demonstrovalo v úterý podle agentury AFP na různých místech země proti vládě. U příležitosti 35. výročí vyhlášení výjimečného stavu tehdejším komunistickým režimem tak vyjádřili nesouhlas s postupem vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), kterou obviňují z omezování demokratických svobod.

Ve Varšavě se účastníci protestu shromáždili symbolicky před někdejším sídlem kdysi vládnoucí komunistické strany - Polské sjednocené dělnické strany (PSDS). Odtud pak vyrazili na pochod před sídlo PiS - nynější strany u moci. Mezi účastníky byla i expremiérka Ewa Kopaczová z opoziční Občanské platformy (PO).

"Dnes, stejně jako před 35 lety na nás naše vláda útočí, zbavuje nás našich svobod... Dnes musíme všichni držet spolu, být solidární, protože solidarita nás dnes spojuje, tak jako nás spojovala v minulosti," prohlásil k účastníkům manifestace vůdce Výboru na obranu demokracie (KOD) Mateusz Kijowski.

Podle polských médií se podobné demonstrace konaly v osmi desítkách polských měst.

Strana právo a spravedlnost dnes v hlavním městě uspořádala k výročí událostí z roku 1981 vlastní shromáždění. Podporu jí přišlo vyjádřit několik tisíc stoupenců.

PiS s výraznou převahou zvítězila v loňských volbách a její vláda záhy začala rychle přijímat opatření s cílem upevnit si moc. Projevilo se to nejen získáváním většího vlivu v médiích, ale především oslabováním justice. Všechny tyto kroky, zejména ochromení činnosti ústavního soudu, narazily na kritiku v Polsku, ale i od Evropské komise.

Předák PiS Jaroslaw Kaczyński dnes prohlásil, že se mu nelíbí nynější styl politické debaty v Polsku a že vládní činitelé "se pokusí zavést určitý pořádek v aktivitách opozice".

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy