Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie prodlužuje výjimečný stav do července

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzští poslanci dnes schválili prodloužení výjimečného stavu v zemi do 15. července příštího roku, Senát bude hlasovat ve čtvrtek. Kritici namítají, že toto opatření porušuje lidská práva a nahlodává demokratické zřízení.

Ve Francii platí výjimečný stav od atentátů z loňského listopadu. Pokud jeho prodloužení schválí i Senát, což se předpokládá, bude platit 20 měsíců v kuse.

Výjimečný stav byl prodloužen už čtyřikrát, naposledy po atentátu z Nice v červenci.

Výjimečný stav policii umožňuje bez soudního povolení provádět ve dne i v noci razie či zabavovat i legálně pořízené zbraně. Úřady mohou nařizovat domácí vězení a zakazovat radikální organizace, mazat webové stránky nebo rušit veřejná shromáždění.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje dbát při pobytu ve Francii zvýšené opatrnosti zejména na místech s větší koncentrací osob a důsledně respektovat pokyny místních orgánů. Češi mohou i nadále cestovat do Francie s cestovním pasem či občanským průkazem. Přísnější bezpečnostní kontroly jsou při odbavení na letišti a mohou být i na jiných hraničních přechodech. Proto je nutné počítat s časovou rezervou.

Témata:  Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy