Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Reportáž, která pobouřila Francii. Takhle tam žijí muslimové

Novinářka natočila muslimská předměstí ve Francii
Novinářka natočila muslimská předměstí ve Francii
Foto: YouTube

Paříž – Velký ohlas vyvolala zpráva televizního kanálu France 2. Ta pomocí skryté kamery ukazuje, jak nejsou ženy vítány v barech a kavárnách ve většinově muslimských oblastech na předměstí Paříže. Mnozí z mužů jsou k ženám, které se tam objeví, otevřeně nepřátelští a nelíbí se jim jejich přítomnost na veřejnosti, ukazuje reportáž.

Ženy jsou ve veřejném prostoru na neviditelné a jsou nevítané v kavárnách a barech. Tak vypadá realita na francouzských předměstích, ukazuje zpráva kanálu France 2. Novinářka Caroline Sinzová se vydala do Saint-Denis, komunity, kde se 36 procent obyvatel narodilo jinde než ve Francii. „Kavárny a ulice mají něco společného: ženy jako by odtud byly vymazány. V některých čtvrtích muži vyloženě zabírají veřejná místa a ženy trpí," cituje z reportáž server Breitbart.

Záběry pořízené skrytou kamerou ukazují, jak muži reagují, když do kavárny v této oblasti vstoupí žena. Dvě aktivistky se tam vydaly pod záminkou, že hledají kamarádku. Jedním ze zákazníků jim však bylo řečeno „že je lepší počkat venku", zatímco další ženám řekl, že „v této kavárně, neexistuje diverzita". „V kavárně nedochází k míšení pohlaví. Jsme v Sevran [v Saint-Denis], nejsme v Paříži. Tady je jiná mentalita – tady je to jako zpátky doma," řekl ženám tamní manažer.

Reportáž vyvolala ostré reakce ze strany aktivistek ze skupiny La Brigade des Mères, česky Brigáda matek, která se snaží obnovit rovnost žen a mužů ve francouzských problémových oblastech. Skupina říká, že ženy v mnoha společenstvích se nyní příliš bojí vyjít ven, protože gangy mladých mužů vládnou některým ulicím.

Pascale Boistard, ministr pro práva žen práva, podle server Express přiznává: „V současné době existují oblastí v naší zemi, kam už ženy nemohou jít."

Brigáda matek Sinzové potvrdila, že konzervativní muslimští muži výrazně ovlivňují dění na předměstích ve Francii, a to od městských nepokojů v roce 2005. Pravidelně prý pod vlivem náboženského fundamentalismu vyhrožují ženám, které na ulici třeba navážou rozhovor s cizím člověkem, který je osloví z auta.

Novinářka kanálu Francie 2 se vydala také do jedné z čtvrtí v Lyonu, kde jsou ulice prokazatelně obsazené výhradně muslimskými muži. Mladá bílá žena, která tam pracuje jako chůva, říká, že by ji ani ve snu nenapadlo nosit sukni nebo make-up, snaží se prý ze všech sil, aby zůstala bez povšimnutí. „Jednoduše řečeno, máme strach," vysvětluje novinářce, která se ji ptá, proč se tak chová.

Státní tajemnice pro digitální záležitosti a inovace Axelle Lemaireová uvedla, že reportáž ukazuje „nesnesitelné" příklady „diskriminace žen". Ministr práce Eric Woerth uvedl, že tyto scény odkryté ve zprávě „zasadily dýku do srdce republiky", a vyzval nového premiéra Bernarda Cazeneuvea, aby přijal potřebná opatření.

Autorka reportáže pak také dodala, že cítila, že je třeba „porušit zákon mlčení" o ženách ve veřejném prostoru v určitých oblastech Francie. Největší překážkou, na kterou narazila, bylo najít ženy, které byly ochotny se se svými starostmi podělit a nechat se alespoň částečně natočit na kameru. „Bojí se. Mnohé z nich už v různých městech promluvily a byly pak uráženy a napadány. Takže teď, aby se ochránily a nebyly pod tlakem, rozhodly se pro cenzuru a raději mlčí," dodala novinářka.

Témata:  Francie muslimové ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy