Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA si dělají dalšího nepřítele? Námořnictvo je připraveno postavit se Číně, tvrdí admirál

USS Truxtun (DDG-103)
USS Truxtun (DDG-103)
Foto: U.S. NAVY

Sydney - Admirál Harry Harris, velitel americké Tichomořské flotily, dnes prohlásil, že USA jsou připraveny čelit Číně, pokud by pokračovala ve vznášení přehnaných nároků v Jihočínském moři.

"Pokud bude Peking pokračovat v agresivním počínání, Spojené státy jsou připraveny odpovědět," prohlásil admirál Harris v projevu v Sydney.

"Nedovolíme jednostranně uzavřít sdílenou oblasti, bez ohledu na to, kolik základen si postaví na umělých ostrovech v Jihočínském moří. Budeme spolupracovat, pokud to bude možné, ale budeme připraveni se střetnout, pokud budeme muset," dodal.

Mluvčí čínské diplomacie poznamenal, že situace v Jihočínském moři je momentálně stabilní zásluhou tvrdé práce Číny a dalších partnerů v regionu. "Doufáme, že Spojené státy dodrží své sliby nepřiklonit se k žádné straně ve sporech o suverenitu v Jihočínském moři, budou respektovat snahy zemí oblasti o udržení míru a stability a také udělají více na podporu míry a stability," řekl Keng Šuang na pravidelné tiskové konferenci.

Čína si nárokuje většinu Jihočínského moře, které má bohaté zásoby ropy a zemního plynu. Sousední státy Brunej, Tchaj-wan, Malajsie, Filipíny a Vietnam se také dožadují části této vodní plochy. Region je důležitou obchodní stezkou, kterou každoročně protéká pět bilionů dolarů (přes 127 bilionů korun). Spojené státy vyzvaly Peking, aby respektoval rozhodnutí rozhodčího soudu v Haagu, který letos zamítl nároky Pekingu ve strategických vodách. Peking verdikt neuznává.

Témata:  Čína U.S. Navy USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.