Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman v Portugalsku: Evropa si musí chránit své hranice před uprchlíky

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lisabon - Český prezident Miloš Zeman se dnes v Lisabonu setkal se svým portugalským protějškem Marcelem de Sousou. Mluvili o uprchlické krizi a budoucnosti EU. Evropa musí dle Zemana najít odvahu chránit své vnější hranice.

Migrační vlna zejména loni zaplavila Evropu. Nejvíce běženců směřuje do Německa. "Bezhlavé přijímání migrantů oslabuje země, odkud odcházejí. Mladí, schopní muži odcházejí do Evropy, kde budou pravděpodobně žít na sociálních dávkách, a doma budou jejich mozky chybět," uvedl Zeman na tiskové konferenci v prezidentské paláci v Lisabonu.

Migrační krize bude podle Zemana pokračovat, bude dlouhodobá a bude zahrnovat miliony migrantů. "Efektivní pomoc africkým zemím - zdůrazňuji efektivní, nikoli dary diktátorům - by mohla tuto krizi zpomalit," dodal prezident.

Dopoledne navštívil Zeman spolu s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou klášter jeronymitů, kde položil věnce k náhrobku Luíse de Camoese, který je považován za největšího portugalského básníka.

Zeman dnes rovněž poobědval s ministrem zahraničí Augustem Silvou. Součástí programu je návštěva karmelitánského kláštera v lisabonské čtvrti Belém a státní večeře, kterou pořádá portugalský prezident.

Témata:  Miloš Zeman Portugalsko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy