Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dostává informace od rozvědek třikrát týdně

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington/Dubaj - Donald Trump dostává třikrát týdně zprávy od rozvědek, v New Yorku to dnes prohlásil mluvčí Trumpova štábu Sean Spicer. Trump se v minulosti několikrát o zpravodajských službách vyjádřil pohrdavě, jejich informace prý nepotřebuje.

Naposledy v neděli prezident v televizi Fox News řekl, že nechce denně poslouchat stále stejné informace. Řekl prý šéfům rozvědek, aby ho informovali jen v případě, že se situace změní.

Po desetiletí v USA platilo, že bezprostředně po svém zvolení budoucí prezident každý svůj pracovní den začínal informací tajných služeb. Na sestavení informačních bulletinů se podílejí Ústřední zpravodajská služba (CIA), Národní bezpečnostní agentura (NSA), vojenská rozvědka DIA a další služby. Jejich zpráv denně využívá Trumpův viceprezident Mike Pence.

Bývalý šéf CIA a exministr obrany USA Leon Panetta Trumpovi vzkázal, aby i on informacím denně naslouchal. "Nikdy jsem neviděl prezidenta, který by řekl, že to nepotřebuje. Nikdy," řekl Panetta na bezpečnostní konferenci v Dubaji.

Témata:  Donald Trump CIA NSA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy