reklama

Zopakoval, že Praha proto podporuje snahy končícího slovenského předsednictví EU hledat také jiné formy solidarity než je přebírání uprchlíků z Řecka a Itálie.

"Uvidíme, jaká bude debata, kdo bude co navrhovat. Ale jsem připraven zopakovat postoj České republiky. Chceme, aby byl důraz položen na pomoc v zemích původu migrantů, tranzitu a na ochranu vnější schengenské hranice," prohlásil předseda vlády.

Přesto, že země ze středu a východu unie odmítají už loni dohodnutý a dosud nepříliš funkční jednorázový mechanismus přerozdělení 160.000 žadatelů o azyl z Itálie a Řecka, navrhla Evropská komise trvalý přerozdělovací mechanismus jako součást budoucí reformy evropského azylového systému. Měl by pomoci v případě krize, která by některý členský stát zahltila vysokým počtem příchozích.

Slovenské předsednictví se několik měsíců snažilo najít křešení. Výsledkem je koncept "efektivní solidarity", kdy Slováci navrhli, že přerozdělování by sice bylo povinné, státy by si ale mohly vybrat například skupiny lidí, kterým by pomáhaly.