Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se potýká s kritikou kvůli deportaci Afghánců

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Deportace afghánských běženců z Německa do jejich vlasti čelí kritice opozice i některých neziskových organizací. Přesto budou pokračovat.

Novinářům to dnes v Berlíně řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. První skupinu 34 afghánských uprchlíků deportovala spolková republika v noci na dnešek.

"Takové akce jsou správné a potřebné," prohlásil dnes de Maiziére, podle něhož jsou části Afghánistánu natolik bezpečné, že je možné tam uprchlíky vracet.

S tím ale nesouhlasí zástupci opozičních Zelených a Levice, podle nichž jedná německá vláda proti lidským právům. Upozorňují, že bezpečnostní situace v celém Afghánistánu je nestabilní.

Do Afghánistánu mělo původně odletět 50 odmítnutých žadatelů o azyl, část se jich však před úřady skryla. Zbylých 34 mužů, z nichž se třetina dopustila trestných činů, doprovodilo na 100 policistů, překladatel a zdravotníci. V Kábulu letadlo přistálo dnes ráno tamního času.

Témata:  Německo uprchlíci de Thomas Maiziére

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy