Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Muslimové se bouří. Chtějí v Evropě chalífát

Muslimská demonstrace v Londýně: Alláhu Akbar, chceme chalífát, skandoval dav
Muslimská demonstrace v Londýně: Alláhu Akbar, chceme chalífát, skandoval dav
Foto: YouTube

Londýn – Britští muslimové v úterý vyšli do ulic Londýna, kde demonstrovali. Dav za skandování slov „Alláhu Akbar“ zablokoval jednu z hlavních silnic, řečníci také volali po nastolení islámského chalífátu. Informují o tom britské bulvární servery Daily Mail a Express s odvoláním na Breitbart.

Více než tisícovka muslimů vyšla do ulic Londýna. „Potřebujeme chalífu, který uklidí tyto ulice / který rozdrtí armády a který si přestane stěžovat. / Udeří vašimi raketemi zpět do vaší země, to je plán. / Světová nadvláda na dosah ruky. Můžeme expandovat a odstranit tyto hlupáky." Právě tato slova pronesl jeden z řečníků, Moazzam Begg, k davu před syrským velvyslanectvím v centru Londýna. Burcoval tak k očištění ulic v Sýrii. A dav na oplátku křičel „Alláhu Akbar".

Právě tak podle serveru Breitbart vypadala demonstrace, která se uskutečnila před syrskou ambasádou na Belgrave Square v Londýně. Asim Qureshi, ředitel organizace pro práva muslimů CAGE, která je podle serveru Daily Mail napojena na extremisty – vinil ze situace v Aleppu Ameriku. Začátkem tohoto roku bylo zjištěno, že CAGE popsala Džihádistu Johna - kata Islámského státu - jako „krásného a laskavého člověka". „Nikdy nezapomeňte, kdo je tady ten problém," burcoval Qureshi. Z problémů v Sýrii obvinil USA a CIA.

Demonstranti asi v 21:00 zablokovali několik jízdních pruhů před velvyslanectvím, které je od května 2012, kdy britská vláda vyhostila syrského velvyslance, prázdné. Brzy zablokovali celou silnici. V davu se přitom objevily vlajky, které vypadaly jako vlajky Talibanu, zatímco jiní měli transparenty skupiny Hizb ut-Tahrir, která vyzývá ke znovunastolení chalífátu. Není jasné, kdo demonstraci organizoval, píše Breitbart. Většina protestujících údajně pocházela z londýnských mešit.

Témata:  Velká Británie muslimové Londýn

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy