Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se setkal s Izraelským premiérem Netanjahem. Jednali o Hizballáhu

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Moskva - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se dnes v Kremlu sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Židovský stát udělá vše, aby zabránil předání moderních zbraní libanonskému radikálnímu hnutí Hizballáh.

"Izrael má zjevné a pochopitelné nepřekročitelné meze, spjaté s naší bezpečností. Za prvé děláme vše, abychom zabránili předání supermoderních zbraní do rukou Hizballáhu, a za druhé děláme vše, abychom zabránili vytvoření nové fronty teroru proti nám na Golanských výšinách," uvedl Netanjahu.

Nelze se podle něj vrátit do dob, kdy izraelské osady byly ostřelovány z Golan, a tak tyto výšiny zůstanou součástí Izraele, ať už v rámci nějaké dohody, anebo i bez ní.

Rusko i nasazením svého letectva v Sýrii podpořilo svého spojence v Damašku prezidenta Bašára Asada, na jehož straně bojují rovněž bojovníci Hizballáhu, sponzorovaní Íránem. Spojené státy vyjadřují znepokojení nad zprávami, že Rusko navzdory prohlášením o částečném stažení svých sil posílá do Sýrie další zbraně, zejména dělostřelecké.

Minulý týden Netanjahu prohlásil, že Golanské výšiny budou navždy patřit Izraeli. Premiér přitom vyjádřil pochybnost nad tím, že by se Sýrie někdy mohla vrátit do situace před nynější devastující občanskou válkou. Nebude se prý stavět proti úsilí stabilizovat Sýrii, pokud to nebude na úkor bezpečnosti Izraele.

Netanjahuovo vyjádření bylo považováno za signál pro USA a Rusko, že strategické výšiny by měly být vyjmuty z jakékoli dohody o ukončení již pět let trvající války v Sýrii a o budoucnosti této země.

Témata:  Benjamin Netanjahu Golanské výšiny Vladimír Putin

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy