Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klíč pro boj s migrací? Unie chce posílit stráže

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Podpora libyjské pohraniční stráže je klíčová pro zastavení pašeráckých gangů. které organizují nelegální migraci z Afriky do Evropy. Dnes se na tom shodli premiéři a prezidenti EU.

Zdůraznili také nutnost posílení kapacit libyjských hlídek na pobřeží Středozemního moře. Debata o migraci byla jedním z bodů pracovní části jednání osmadvacítky.

Unie chce také přispět k návratům migrantů přímo ze severní Afriky zpět do jejich zemí ještě před tím, než se vydají do Evropy.

Summit v souvislosti s migrací ocenil posun v jednání s africkými zeměmi, z nichž do Evropy míří největší počty lidí. Podle osmadvacítky lídrů se díky dohodám o spolupráci daří postupně omezovat silný migrační tlak z Afriky a očekávají v budoucnu další formy spolupráce i dohody s dalšími africkými státy.

Summit také vyzval všechny členské země EU k většímu úsilí o zastavení migračních toků a zvýšení počtů navrácených osob.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy